ב"ה חברת ההדברה המומלצת בישראל

חייגו: 1-700-700-900

הדברת פרעושים

חרק קטנטן, מוצץ דם, עוקצים בעיקר בפלג הגוף התחתון, עקיצות משמעותיות, גדולות, מגרדות מספר ימים שאינן עוברות מהר.

הפרעוש זעיר, בצבע שחור (גודלו המצוי של פרעוש בוגר  כ- 1-2 מ"מ), בעל גוף פחוס וראש מחודד- מבנה זה מסייע לפרעוש בחדירה לפרוות הפונדקאי.   לפרעוש זוג רגליים אחוריות מפותחות וארוכות במיוחד המאפשרות לפרעושים לנתר עד לגובה של 18 ס"מ ולמרחק של 33 ס"מ!  מרחק עצום- בהתחשב בגודל גופו הזעיר. 

יכולת הניטור של הפרעוש מאפשר לו להיצמד ביתר קלות לפונדקאי- אדם או בעל חיים ולהיזון מדמו.

פרעוש בוגר חייב לצרוך דם על מנת להתרבות.

פרעוש בוגר זקוק לארוחות דם- בדרך כלל ארוחה אחת ליום, יחד עם זאת, הפרעושים מסוגלים להיכנס למצב "תרדמת" בו הם מצויים בחוסר תנועה ומסוגלים לצום שבועות ארוכים- במקרים של טמפרטורות ולחות גבוהה. תקופת מחזור החיים של פרעוש היא כ 3-4 חודשים בממוצע.

בעולם מצויים כ 2,000 מינים שונים של פרעושים. המין הנפוץ בקרב בתי המגורים של האדם- הם פרעושי הכלב והחתול.

מחזור החיים- הפרעוש מתפתח בגלגול חיים מלא. הביצה נטולת חומר הדבקה ולכן היא נופלת מרגע שהוטלה על הקרקע. ולכן: הביצה, הזחל והגולם מתפתחים בקרקע- בבתים בין החריצים, בין סיביי הריפוד והשטיחים.

משך ההתפתחות של הפרעוש ושל זמן הבשלת הביצה ובקיעתה- אינו קבוע, ומשתנה בהתאם לטמפרטורה ולדרגת הלחות- בתנאים מיטביים, בטמפרטורה גבוהה, מרגע הטלת הביצה ועד בקיעתה- 18 ועד 32 ימים ובחורף שלב זה יכול להימשך אפילו חודשים רבים.

התזונה היחידה של פרעושים בוגרים היא דם של הפונדקאי.

אבחון וניטור

עקיצות הפרעוש על האדם מצויות בעיקר בחלק התחתון של הרגליים – וזה בערך קו הגובה של הניטור של הפרעוש. (כמובן שעוד חלקים בגוף נעקצים- כיושבים על הספה, על השטיח וכו'…).

הפרעושים סלקטיביים – הם לא אוהבים למצוץ דם של כל אדם ולמעשה בוחרים את הקורבנות שלהם בקפידה. אחד הסממנים אשר מלמדים על נוכחות של פרעושים בבית היא הסלקטיביות, משמע- אחד מבני הבית נעקץ וסובל מאוד מעקיצות אכזריות שלא ממהרות להחלים והאחר שמתגורר באותו הבית- לא מבין על מה מדובר ויטען ששום דבר לא עוקץ בבית.

מאחר שהפרעושים מזעריים, דרושה התבוננות על פלג הרגליים התחתון, מומלץ (לאדם שנעקץ), ללכת עם גרביים לבנות וארוכות- וכך ניתן להבחין בפרעושים ביתר קלות.

איך מגיעים הפרעושים לבתים:

הפרעושים המצויים כיום בקרבתנו הם בעיקר "פרעוש הכלב" ו"פרעוש החתול".    למעשה, פרעושים אלה מעדיפים את הכלבים והחתולים כפונדקאים, מאשר את בני האדם. לכן, בד"כ, כל עוד נוכח הכלב/החתול בסביבה, בני האדם לא יסבלו מעקיצות.

מקרים בהם "נדבק" הבית במכת פרעושים:

על פי רוב- בית שלא מגדל בעלי חיים (כלב/חתול) לא יסבול מפרעושים. ובכל זאת:

  • במקרים בהם יש בעל חיים (כלב /חתול) בבית, ובעל החיים החל לקבל טיפול נגד פרעושים, ובשל הטיפול, הפרעוש נמנע מלהתקרב לבעה"ח- ואז הוא מעדיף את האדם כברירת מחדל.
  • אירחנו בע"ח בבית (בא לביקור עם חברים, שמרנו עליו לזמן קצר וכו'…), כל עוד היה בביתנו בעה"ח- לא סבלנו מעקיצות, אולם כשבעה"ח הולך, לפעמים הוא משאיר אחריו פרעושים (כאלה שהחליטו לרדת ממנו בזמן הביקור לזמן קצר….), אז הפרעושים שנשארו- מסתפקים בעקיצת האדם.
  • חתולים משוטטים בחצר הבית והבניין/ המלטה של חתול- במקרים כאלה- מספיק שנעבור בשביל הבית, מהרכב לבניין- יכולים פרעושים לקפוץ עלינו "ולתפוס עלינו טרמפ" עד לבית.
  • הילד הביא אתו הביתה פרעוש מגן הילדים.

הדברת פרעושים

מומלץ, במקביל להדברת הבית- לבצע טיפול נגד פרעושים גם לבעל החיים. הדברה נגד פרעושים על ידי מדביר מומך של סלע, נעשית עם חומרים איכותיים וידידותיים לבעה"ח ולבני האדם.   המדביר ירסס את כל שטח הרצפה והשטיחים.

סגירת תפריט